banner

Trauma & Collagekunst

De ervaring leert dat het lezen van 'Het bevuilde nest' en het volgen van een lezing of een themadag een diepe indruk achterlaten. Dan kan er daarna de behoefte ontstaan om nog eens samen te komen. Samen met mensen die net als jij spanningsvol opgegroeid zijn doordat de ouders psychisch- en emotioneel niet werkelijk beschikbaar en bereikbaar waren. Met een verstoorde hechting, eenzaamheid, verwarring, isolement en onzekerheid als gevolg.

Het blijkt voor mensen met een verstoorde hechting, lastig om ‘de controle los te laten' en om natuurlijk iets te laten ontstaan. Om ontspannen en intuïtief te werken. We leven in een maatschappij die gericht is op snelheid en op presteren, waarbij het eindproduct het belangrijkste is en perfect moet zijn. Dit geeft een bepaalde spanning, in sfeer vergelijkbaar met ‘het op eieren lopen’ in de jeugdjaren.

Oefenen in ontspannen en ‘iets te laten ontstaan’ vertelt veel over het innerlijk van jou als persoon. Of je bijvoorbeeld weerstand tegen komt binnen de creatieve therapietijd of dat je veel bedenktijd nodig hebt. Om nog een stapje verder te kunnen komen en tegelijkertijd weer een stapje dichter bij jezelf. Want de verwerking van vroegkinderlijk trauma kent zoveel diepe lagen. Hoe fijn is het dan als die mogelijkheid er is, met een heel lage drempel? We kennen elkaar immers al, je weet waar de koffie en thee staat, hoe de groepsruimte aanvoelt, wat de manier van werken in de groep is?

Deze laagdrempelige dag geeft een gevoel van verbondenheid, dat je niet alleen bent. Het geeft voor de één een goede afronding van de themadagen en voor weer een ander is het een 'extra steuntje in de rug' dat je naar behoefte altijd weer eens aan kunt sluiten. Een plek waar je altijd welkom bent, met een lage drempel. Onder de zorgvuldige begeleiding van José. Voel je welkom om je op te geven!