Ervaringen deelnemers

Jan Datema voormalig regionaal projectleider aanpak huiselijk geweld, eergerelateerd geweld en zeden: In juli 2020 woonde ik een zeer indrukwekkende presentatie bij van het boek “Het bevuilde nest - Transgenerationeel trauma”. José nam ons mee in de geheime wereld van misbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld. Het bijzondere aan de problematiek die ze uit de doeken deed, was dat deze zich veelal afspeelt in de hogere kringen van onze samenleving. En dat deze zich voordoet van de ene op de andere generatie. Deze geheime wereld kan makkelijk in stand worden gehouden omdat de plegers vaak aanzien genieten. Toch geven slachtoffers bijna altijd signalen af aan hun omgeving. Deze omgeving moet het wel kunnen en willen zien. In mijn politiepraktijk maakte ik daarom gebruik van de volgende stelling: ‘Niets doen is geen optie. Als jij niets doet houd jij het geweld in stand.’

Petra Bouma lactatiekundige & geboortetraumatherapeut: Ik heb de lezing en beide themadagen gevolgd en iedere keer raakt José weer een ander stukje en vallen de puzzelstukjes langzaam op de plek. Het zorgvuldig opgebouwde programma maakt dat je steeds een beetje dieper gaat in de herkenning. Herkenning van waarom ik vaak zo reageer zoals ik doe. Echt een aanrader om te volgen.

Marlé Nijhuis interim-manager Sociaal Domein bij gemeenten en zorginstellingen: De lezingen en themadagen zijn zeer zorgvuldig opgebouwd rond de thema's van het boek en bieden zo een hele mooie en indrukwekkende verheldering en verdieping. Absolute aanrader!