banner

Ervaringen deelnemers

Jan Datema voormalig regionaal projectleider aanpak huiselijk geweld, eergerelateerd geweld en zeden: In juli 2020 woonde ik een zeer indrukwekkende presentatie bij van het boek “Het bevuilde nest - Transgenerationeel trauma”. José nam ons mee in de geheime wereld van misbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld. Het bijzondere aan de problematiek die ze uit de doeken deed, was dat deze zich veelal afspeelt in de hogere kringen van onze samenleving. En dat deze zich voordoet van de ene op de andere generatie. Deze geheime wereld kan makkelijk in stand worden gehouden omdat de plegers vaak aanzien genieten. Toch geven slachtoffers bijna altijd signalen af aan hun omgeving. Deze omgeving moet het wel kunnen en willen zien. In mijn politiepraktijk maakte ik daarom gebruik van de volgende stelling: ‘Niets doen is geen optie. Als jij niets doet houd jij het geweld in stand.’

Margret Röhling Jeugdbeschermer bij Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering: Een aanrader om samen de verdieping in te gaan en na te praten! De manier waarop José Al het thema uitlegt spreekt mij heel erg aan. Ze heeft een drive en kan op een fijne, duidelijke, beeldende manier vertellen over een 'beladen' onderwerp. Er zijn zoveel vragen voor mij beantwoord.

Petra Bouma lactatiekundige & geboortetraumatherapeut: Ik heb de lezing en themadagen gevolgd en iedere keer raakt José weer een ander stukje en vallen de puzzelstukjes langzaam op de plek. Het zorgvuldig opgebouwde programma maakt dat je steeds een beetje dieper gaat in de herkenning. Herkenning van waarom ik vaak zo reageer zoals ik doe. Echt een aanrader om te volgen.

Maria-Christine Jadot arts: Tijdens het volgen van de tweedaagse heb ik 'Het bevuilde nest' gelezen. Ik merkte dat ik anders naar mijn jeugd en werk ging kijken. Eigenlijk is mijn hele kijk op het leven erdoor verschoven en verdiept. Er kwamen na de themadagen veel gevoelens en vragen omhoog over de passieve vormen van kindermishandeling zoals emotionele verwaarlozing en psychisch geweld. De veilige 'Terugkomdag' heeft mij nog dichter bij mijzelf gebracht.'

Richard de Jong herstelwerker: Ik heb eerst als ervaringsdeskundige de lezing gevolgd en het boek gelezen. Vanuit mijn eigen verleden en de pittige opleiding tot ervaringsdeskundige dacht ik alles wel te weten. Maar bij José gaat alles veel verder en dieper. Vandaar dat ik de themadagen bij haar gevolgd hebt. De mogelijkheid om als follow-up naar de 'Terugkomdag' te komen heeft voor mij nog meer verhelderd.

Mariëtte therapeut: Ik heb meegedaan aan de tweedaagse. José creëert een vertrouwde sfeer waardoor ik me snel op mijn gemak voelde. Door een goede mix van theorie en oefeningen kwam ik achter mijn 'verdovingsgedrag'. Ik herkende veel in de verhalen van de andere cursisten en dit contact vond ik heel waardevol. José hield me soms een spiegel voor, waardoor ik nóg meer inzichten in mezelf kreeg. Ik heb handvatten gekregen om verder aan mezelf te werken. José is heel goed in het afstemmen en het bewaken van de groepsdynamiek. Ze zorgt dat iedereen aan bod komt en persoonlijke aandacht krijgt.

Angela: Jarenlang traumatherapie gehad en toch merken aan jezelf dat je niet zo stevig in je schoenen staat als je zou willen. De veiligheid nog niet uit jezelf kunnen halen. De tweedaagse en de 'Nazorggroep' van José raakte eindelijk dat aan, wat ik zo nodig had. Waarom praten therapeuten alleen over wat ik meegemaakt heb, maar niet over wat ik zo gemist heb als kind en de gevolgen daarvan? En tot mijn verbazing kwam ik erachter deze dagen dat de sleutel ligt in zelfliefde. Ik kan het iedereen aanraden om dit te doen, jezelf dit te gunnen. José neemt je mee op reis 'naar je kleine ik' en op een hele duidelijke en visuele manier laat ze je ervaren wat je nodig hebt en legt ze uit waarom jij voelt wat je voelt. En hierdoor wordt je verontschuldigd...het ligt niet aan jou, jij bent het waard om jezelf lief te hebben en jezelf te zijn. Ervaren dat je goed bent zoals je bent!