banner

Themadag 'Trauma & Rouw'

Een verborgen trauma uit de kindertijd kan doorwerken als een innerlijk vermeden slapende krokodil die ontwaakt. De eens bevroren pijn wordt aangeraakt en gaat smelten. Als een steen die ooit in de kindertijd in het water is gegooid en waarvan op volwassen leeftijd de waterkringen pas voelbaar en merkbaar jouw innerlijke waterkanten raken.

Dit kan vooral gebeuren in een periode van rouw en verlies in het volwassen leven. Verlies van een dierbare door overlijden, verlies van een dierbare door ongewild afscheid, verlies van gezondheid door ziekte of door ontslag. Maar ook ontworteld zijn door een verhuizing kan innerlijk veel oude pijn naar boven halen.

Zo kan actuele pijn de weg terug wijzen in de tijd en een verborgen trauma ‘wakker schudden’. Als een innerlijk slapende krokodil die langzaam ontwaakt of juist met een schok wakker wordt. Dit werkt door als een onzichtbaar domino effect. Het ‘Toen’ wordt ineens ‘Nu’ en de volwassen persoon is dan in de sociaal- psychisch- en emotionele lagen op momenten weer de tiener of het kind.

Met de gedachten, gevoelens en gedragingen die daarbij horen. Dit kan zeer verwarrend zijn, vooral als je het zelf (nog) niet herkend, het maakt een mens diepgaand onzeker. De wereld is hetzelfde maar jouw wereld is niet meer dezelfde. En alsof rouwen niet moe genoeg maakt, daar raakt iemand die onbewust ‘uitstapjes maakt’ naar verschillende leeftijden oververmoeid.

Als een rode draad loopt daar de rauwe rouw om het kind dat je nooit hebt kunnen zijn doorheen, door de rolomkering in je kindertijd. Actuele rouw maakt dan ook de uitgestelde rouw in je wakker.Het gaat deze dag uiteindelijk om positief perspectief op wat helpend en helend is voor jou!

Data:

Maandag 15 augustus, VOL

Woensdag 7 september, VOL

Maandag 12 september, VOL

Donderdag 6 oktober, VOL

Maandag 17 oktober, VOL

Maandag 31 oktober, VOL

Donderdag 3 november, VOL

Donderdag 1 december, VOL

Wachtlijst: is er een datum vol waar jij had willen komen; plaats je dan vooral op de wachtlijst? Er valt wel eens iemand af en dan kan ik je direct informeren als er een plek vrij gekomen is!

Tijdsduur samenkomst? Van 10.00 tot 15.00 uur.

Groepsgrootte? Een klein veilig groepje van zes personen.

Voor wie? Voor zorgprofessionals en/of lotgenoten. Voor iedereen die spanningsvol is opgegroeid, in gevoel van afwijzing. Doordat de ouders psychisch- en emotioneel niet werkelijk beschikbaar en bereikbaar waren. Of juist te nadrukkelijk sturend en manipulatief aanwezig. Met een verstoorde hechting, eenzaamheid, gevoel van leegte en isolement, verwarring en onzekerheid als gevolg. Tezamen met medisch onverklaarbare lichamelijke klachten. Of je ben aan de zijlijn stille getuige geweest van onveilige en spanningsvolle situaties. Het kan zijn dat je hier zelf in opgegroeid bent als lotgenoot, maar jouw insteek kan ook zijn dat je het als zorgprofessional op diepere lagen (nog) beter wilt leren invoelen en begrijpen. Zie voor een uitgebreidere beschrijving op de website onder ‘Voor wie?’

Geef jij je op als lotgenoot? Vanuit voorzorg & zorgvuldigheid ontvangt iedere deelnemer die zich opgeeft als lotgenoot van tevoren per mail een aantal vragen om voor jezelf je draaglast & draagkracht af te wegen. Dan kun je na het beantwoorden van de vragen alsnog beslissen of de themadag in een groep voor jou (op dit moment) wel de juiste weg is. Wat ook veel gebeurt is dat de themadagen gevolgd worden náást de individuele therapie die iemand elders al volgt, dit blijkt een waardevolle aanvulling op elkaar te zijn.

Opgave of vragen info@dewegnaarbinnen.nl

Kosten? Deze dag komt op € 50,00 inclusief koffie & thee & koek

Gouden regel: Je deelt alleen wat jij wilt delen, je hóeft sowieso niets te delen! De regie ligt altijd bij jou.

'De weg naar binnen' is een non-profit praktijk zonder winstoogmerk, om de drempel van toegankelijkheid zo laag als mogelijk te houden. Alle inkomsten vloeien terug naar de missie.